понедельник, 20 июня 2011 г.

Здійснення реформ 60-70 років XIX ст. в Україні реформы 60-70 годов 19 века в укр


17. Здійснення реформ 60-70 років XIX ст. в Україні
Нові капіталістичні відносини, що зародилися в кінці XVIII - першій половині XIX ст., наполегливо вимагали ліквідації кріпосного права, яке стало гальмом подаль­шого економічного розвитку. Ще більше поглибила ці
протиріччя Кримська війна (1853-1856 рр.), яку Росія програла.
З січня 1857 р. було створено Таємний комітет, пізніше перейменований на Головний комітету селянській справі. Селянське питання мали вирішувати дворяни.
19 лютого 1861 р. цар Олександр II видав маніфест про скасування кріпосного права та «Загальне положення про селян, звільнених від кріпосної залежності». За цими доку­ментами селяни ставали особисто вільними, але за поміщи­ками залишалося право власності на землю.
В ході аграрної реформи територія України ділилась на регіони за специфікою проведення:
1) общинне землеволодіння (губернії Новоросійського краю);
2) подвірне землекористування (Лівобережна Україна). Реформою було збережено велике поміщицьке земле­володіння.
Селяни отримали економічні права (купувати нерухомість, займатися торгівлею і промислами, відкривати фабрики).
Однак селянство залишалось нижчим станом у державі з обмеженим правом пересування.
Внаслідок земельної реформи селяни на півдні і сході втратили 30 % своїх наділів. На Правобережжі уряд збіль­шив селянські наділи на 20 % з метою привернути селян на свою сторону і послабити позиції польської шляхти.Протягом 49 років селяни повинні були повернути ви­купні платежі. На Правобережжі викупну плату зменши­ли на 20 %. Впроваджувалась система селянського управ­ління: сільські громади об'єднувались у волості, встанов­лювалась кругова порука за сплату податків.
Наслідки реформи:
1) відбулися докорінні зміни у розподілі земельної влас­ності;
2)товарно-грошові відносини ставали домінуючими у господарствах поміщиків та заможних селян;
3) чіткіше визначилася спеціалізація окремих районів України;
4)  застосовувалися різні методи використання землі (оренда; ведення власного господарства);
5) підвищилась урожайність с/г культур внаслідок ви­користання машин, вільнонайманої праці, поліпшення струк­тури посівів.
У 1864 р. було проведено земську реформу. Створю­валася система місцевого самоврядування. На Лівобереж­ній Україні виділено 6 губернських і 60 повітових зем­ських управ. На Правобережжі земське самоврядування було запроваджено у 1911 р. Органи самоврядування в земських управах: губернські, земські збори. Виконавчі органи - губернські та повітові земські управи. Вибори відбуватися за майновим цензом раз у три роки. Земства займалися організацією медичної допомоги, розвитком освіти, пошти, збирали статистичні дані, упоряд­ковували дороги.У 1864 р. була здійснена судова реформа. Натомість станового і закритого суду ввели позастановий відкритий, незалежний суд. Вводилися і присяжні судді. Суд відбував­ся за участю двох сторін: захисту та обвинувачення. На Україні було створено три судові палати: Київську, Хар­ківську та Одеську. Вироки, винесені без участі присяж­них, могли бути оскаржені в судових палатах. Було створено інститут мирових суддів, які розв'язували дрібні спра­ви. Касаційні функції виконував сенат.У 1864 р. розпочато реформу освіти. За «Положенням про початкові народні училища» запроваджено єдину сис­тему початкової освіти. У галузі середньої освіти створю­вались класичні чоловічі та жіночі гімназії. Плата за на­вчання була дуже високою. Право вступати до універси­тету мали випускники лише класичних гімназій. Випуск­ники жіночої гімназії такого права не мали.У 1865 р. було здійснено реформу цензури, створено спеціальні органи цензури.У 1870 р. проведена міська реформа. В усіх містах Украї­ни створювались міські думи. Вибори проводили на осно­ві майнового цензу. Виконавчий орган думи - міська упра­ва, на чолі якої стояв голова. Міські управи займалися господарством міста. Відбулася і військова реформа (1864-1883 рр.). В Україні було утворено три військові округи: Київський, Одеський, Харківський. Реформа значно зміцнила армію. Почав діяти новий військовий статут. Вводилася загальна військова повинність (строк служби - 6 років, на флоті - 7). Духовенство звільнялось від служби. Відкрилися війсь­кові училища і гімназії, юнкерські училища. Проводилось переозброєння армії. Фінансова реформа (1860-1864 рр.). Було створено державний банк, введено єдиний державний ревізійний центр, акцизне обкладання спиртних напоїв, збільшено податки на товари масового споживання, створено єдині державні каси, що зосереджували у своїх руках всі при­бутки і витрати держав

Комментариев нет:

Отправить комментарий