понедельник, 20 июня 2011 г.

Соціально-економічний розвиток українських земель у XVIII ст. 1700


11. Соціально-економічний розвиток українських земель у XVIII ст.
XVIII століття - це, з одного боку, століття, в якому Україна втратила політичну автономію, а з іншого - роз­квіту української культури, яка йшла нарівні з Європою.
Протягом XVIII ст. в соціально-економічному розвитку України сталися значні зміни. По-перше, відбулась уніфіка­ція соціальної структури українського суспільства з російським. По-друге, відбулося злиття української вер­хівки з російською і перетворення українців у переважно селянське суспільство з патріархально-провінційними від­носинами.
в економічному плані Україна остаточ­но перетворилась у внутрішню колонію Російської імперії.
Сільське господарство було основною формою жит­тєдіяльності населення. Торгівля і промисловість зали­шались слаборозвинутими навіть у порівнянні з Росією. Найважливішою зміною в українському сільському гос­подарстві стало освоєння земель на півдні. Незважаючи на збільшення посівних площ і на високу якість грунтів, продуктивність праці істотно не змінилась. Врожайність була вкрай низькою (збір зерна лише у 3-4 рази переви­щував посіяне). Це пояснюється пануванням кріпосниць­ких відносин (остаточне закріпачення українського се­лянства відбулось у 1783 р.), застарілим реманентом та методами господарювання. До того ж кріпацтво в українському варіанті (фактично рабство) не стимулю­вало до пошуків нових форм господарювання. При загаль­ній млявості розвитку українського села проглядалися певні зміни. Наприкінці XVIII ст. було впроваджено нові культури - кукурудзу, картоплю. Завоювання Росією Чорноморського узбережжя відкрило шлях хлібній тор­гівлі через чорноморські порти. Це сприяло втягуванню українського села в товарно-грошові відносини. Великі землевласники почали вкладати кошти у розвиток сіль­ськогосподарського виробництва. Першою ознакою цього процесу стала поява значної кількості млинів - як водя­них, так і вітряних. Почалося масове будівництво ґура­лень. У середині XVIII ст. в кожному полку Гетьманщи­ни їх нараховувалось не менше 50. Інші землевласники брались за розведення племінної худоби. Помітного роз­витку набула і торгівля, незважаючи на відсутність транс­порту і нормальних шляхів сполучення. Торгівля розви­валась у вигляді ярмарків (близько 400), місцевих база рів (700). Найбільші ярмарки відбувались у Ніжині, Ром­нах, Києві, Переяславі, Харкові.
Незважаючи на всі перепони, продовжували розвива­тись і мануфактури. В основному це були підприємства з виробництва посуду (фарфорового, скляного), паперу, які належали здебільшого великим землевласникам і церкві. У той же час були створені казенні суконні мануфактури на Слобожанщині з працею найманих селян.
Найбільші зміни у XVIII ст. на українських землях відбу­лись у сфері соціальних відносин. Вже на початку століття у Гетьманщині міцно утвердилась нова знать (шляхта, як вона себе називала), що сформувалася з козацької старшини. У 1785 р. українська знать була прирівняна до російського дворянства. Основною ознакою багатства знаті була земля. Продовжувався процес привласнення нових володінь.
Другим важливим процесом у соціальній сфері став занепад козацтва як соціальної групи українського суспіль­ства. Одночасне виконання військової служби (за власний кошт) і ведення власного господарства часто-густо при­зводило до зубожіння козацьких мас. Борги змушували козака продавати свої маєтності і перетворюватися в орендатора, а згодом - у звичайного кріпака. Спроби царського уряду у 20-30-х роках XVIII ст. призупинити процес занепаду козацтва не мали успіху (козаки були по­ділені на виборних підпомічників). Фактично бідніші коза­ки перетворились на слуг своїх заможних товаришів. До кінця століття більшість їх опустились до рівня державних селян, і, зрештою, козаччина перестала існувати. Із занепа­дом козацтва відбувається і процес занепаду українського міщанства. Основними мешканцями українських міст стають нсукраїнці: євреї, росіяни та ін. Українське селянство, яке після Визвольної війни було вільним, попадає під по­вторне закріпачення у 1783 р.
Таким чином, на кінець XVIII ст. в соціально-економіч­ному розвитку Україна перетворилась у звичайну провін­цію Російської імперії, а над українським народом нависла загроза асиміляції.

1 комментарий: