понедельник, 20 июня 2011 г.

Вплив середньовічного міста на еволюцію феодальних відносин. эволюция феод отношений


25. Вплив середньовічного міста на еволюцію феодальних нідносин.
На основі розвитку ремесла і його відокремлення від сільського господарства і виникло європейське середньовічне місто. Міста в Європі були і до XI ст. Велику кількість їх середньовіччя успадкувало від римської епохи. Міста в раннє середньовіччя не були центрами промислового виробництва і торгівлі. Де були резиденції світських і духовних феодалів або фортеці.
Розвиткові міста  Великою мірою сприяв зрослий опір села феодальні експлуатації. Кріпаки, що повтікали з помість, становили перше трудяще населення виникаючих міст. Значення міста як економічного центру для навколишнього району з часом дедалі зростало. Міські ремісники постачали свої промислові вироби селянам, які регулярно приїжджали на міський ринок. Місто купувало в селян сільськогосподарську сировину. Міста вже в XI ст. мали пожвавлені зносини як одне з одним, так і з далекими торговими центрами Візантії і арабського Сходу. Крім Середземноморського району, в XI ст. виділявся і другий район європейської торгівлі - на Північному морі з центром у Нідерландах. Торгівля міста з селом зумовила зміни у відносинах між селянами і феодалами. У селян появилися гроші. Сеньйор, запити якого весь час зростали, завжди відчував в них потребу і намагався хоча б частково перевести селян на грошовий оброк. Згодом переведення селян на грошові платежі привело поступово до особистого звільнення кріпаків. Та в XI ст. цей процес тільки починався, і селяни часто розглядали вимогу феодалом грошової ренти як нове обтяження. Продуктивні сили села, незважаючи на деякі успіхи, все ще залишалися низькими. Попит міста па продукти сільського господарства ледве задовольнявся. Зросле населення самого села потребувало нових, додаткових земель. Площ раніше розчищених і культивованих земель було вже не досить. На селі відчувалася земельна криза.
У зв'язку з цим великих розмірів у Західнії Європі набрала колонізація. Розчищення лісів і пустирів стає в XI ст. актуальним завданням майже в усіх країнах Європи. Нові села і селища виникали на «порожніх», тобто до того часу не заселених або слабко заселених місцях. Феодали, заінтересовані у збільшенні своїх доходів, сприяють цій «внутрішній колонізації»- Нерідко поселенцями на нових місцях були кріпаки-втікачі, яких місцеві феодали охоче приймали, щоб заселити необроблені землі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий