понедельник, 20 июня 2011 г.

Значення археологічних джерел для реконструкції минулого


1. Значення археологічних джерел для реконструкції минулого
Археологія вивчає речові пам'ятки давноминулих епох через цс речові джерела називають історичними пам'ятками переважна більшість яках  залишки життєдіяльності людини тому ії називають пам'ятками матеріальною культури. Зав дням археології є вивчення біологічної історії матеріальної і духовної культури викопних та сучасних людей в первісну рабовласницьку та феодальну епохи.
 Археологічні джерела доповнюють та уточнюють писемні джерела, і чим давніше епоха тим самостійніше джерела а  дописемного людства можливо і єдині .На відміну від писемних пам'яток кількість           матеріальних           постійно збільшується .Якщо писемні джерела висвітлюють діяльність класів та суспільств то речові продукти людської праці життя та діяльності людини. Крім того писемні джерела висвітлюють досить короткий проміжок близько 5ти тис років . Особливо важливе значення археологічних джерел для вивчення людських спільнот які довгий час не мали писемності. Крім загально історичної археологія має власну періодизацію на основі речових джерел в її основу входять , характер основних матеріалів з яких виготовляють знаряддя зброя та побутові предмети вивчення яких відіграє дуже важливу роль у вивченні аспектів історичного минулого людства - питання про час появи на землі найдавнішої людини . про грань між людиною та твариною.  першопочатки   трудової діяльності та здатність викопних форм застосовувати технічні прийоми, розвитку мислення та мови . тісно пов'язані з вдосконаленням руки, збільшенням мозку та зміни його структури, шляхи та напрямки освоєння первісної ойкумени площа якої постійно збільшувалась поки люди не прийшли в самі віддалені кутки земної кулі чисельність та статево- вікова структура і ступінь плинності первісних форм суспільної організації громад родів племен . вплив природничих чинників на життєдіяльність тривалість життя рівень знань          формування    найдавніших релігійних уявлень . розвиток мистецтва До речових джерел - належать різні за складом та характером рештки  людської діяльності     (поселення    житла     вогнища поховання)Групи пам'яток розташовані які   відносять  до одного часу та мають спільні  ознаки  - називають археологічними культурами які в свою чергу називають за місцем знахідки чи   за   характером   малюнку.   Етнічна належність     більшості     племен     не встановлена (трипільської чи  катакомбної) Елементи одних  культур проникають на інші   території   та    культури   ----  такі перенесення       називають міграції,  поховальні   пам'ятки   є важливим    джерелом    для    вивчення культури ідеологічних релігійних уявлень та суспільних відносин населення минулих епох.
 Між собою вони    відрізняються обрядом поховань типом споруд складом і характером      предметів   поховальним інвентарем   Знаряддя  праці для вивчення історії людства відіграють важливе значення - разом з людьми вони становлять основу виробничих сил  суспільства і визначають ступінь   його   розвитку.
Археологічні пам'ятки є повноцінними науковими джерелами на основі яких всебічно висвітлюється історія людського    суспільства    в    минулому встановлюються    закономірності    його розвитку .Значення археологічних джерел лежить і  в здобутті істини . Наприклад церковні   напрямки   інколи   заперечують зв'язок    археології    з    історією    та заперечують      можливість     відтворення історичного   процесу   на   основі  речових джерел     археологічні  джерела розглядають як твори мистецтва культу побуту та зв'язку з розвитком стародавніх суспільств.
Археологію первіснообщинної епохи вони відносять до передісторії  а  первісну людину розглядають як біологічну істоту а знаряддя праці як показник розвитку цієї істоти. У своїх дослідах археологія спирається на допомогу інших наук  але в свою чергу археологія дає іншим науковим дисциплінам необхідні матеріали і висновки для їх спеціальних досліджень пов'язаних з минулими епохами зокрема в галузі історії будівельної техніки чи металургії   керамічного     скляного ювелірних   виробів .

Комментариев нет:

Отправить комментарий