понедельник, 20 июня 2011 г.

Суспільно-скономычний розвиток Греції в ХІ-ІХ ст. до е. За поемами Гомера "Іліада та Одісся" иллиада одиссея


12. Суспільно-скономычний розвиток Греції в ХІ-ІХ ст. до е. За поемами Гомера "Іліада та Одісся"
 На матеріалі яскравих описів гомерівських поем  досить переконливо можна констатувати наявність на межі II і І тисячоліть до   и.  е. земельної общини   із   зрівняльним   землекористуванням    і регулярними переділами землі, про що свідчить такий уривок з «Іліади»
 Рядові общинники вирощували переважно ячмінь і овочі. розвивалося скотарство. Земельні ділянки общинники одержували за жеребом. Про це свідчить і сама назва ділянки «клер», що в буквальному перекладі означає .«жереб». Однак серед   общинників   уже    почалося   майнове   розшарування виділилась      родова      аристократія,    найбільш       значиню представників якої, вождів племен називали успадкованим від  мікенської доби терміном «басилей».
 Басилеї виділяли своїм родичам з общиних земель великі відрубні ділянки - «темени (термін також успадкований від мікенської доби). На темена: аристократів вирощували ячмінь і пшеницю, овочі, закладали виноградники і  сади. Аристократи мали багато великої і дрібну худоби. Та головним для басилеїв було одержання зерна. В це час появилися бідняки, що наймитували в богатих хазяїв .Було поширені ковальське, теслярське, гончарське, ткацьке і інші  ремесла.   Торгівля      була  мало  розвинута.   Поширені товаром була велика рогата худоба. В гомерівському суспільстві існувало рабство, яке було поширене в господарстві басилеів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий