понедельник, 20 июня 2011 г.

РАННЄ ВіДРОДЖЕННЯ І ГУМАНІЗМ В ІТАЛІЇ В ХІУ-ХУ ст.


30. РАННЄ ВіДРОДЖЕННЯ І ГУМАНІЗМ В ІТАЛІЇ В ХІУ-ХУ ст.
Термін «Відродження» вказує на зв'язок нової культури .з античністю. В результаті озиайомлення зі Сходом, зокрема з Візантією, в епоху хрестових походів і регулярних зносин з Левантом. Використовуючи античну ідеологію, створену колись у найбільш пожвавлених економічно і найбільш демократичних за своїм політичним ладом стародавніх містах, нова буржуазія, що народжувалася, не просто пасивно засвоювала стародавню культуру,   а   переробляла   її   по-свосму,   формуючи   новий світогляд, протилежний світоглядові феодалізму, що панував до того. Друга назва нової італійської культури - гуманізм - саме IX свідчить про це. Гуманістичні культура в центрі уваги ставила саму людину (homо - «людина», humanus - «людський»), а не божественне, потойбічне, як це було в середньовічній ідеології. У  гуманістичному   світогляді  аскетизмові   вже  не лишалося місця. Найпомітнішою фігурою на грані середньовіччя і нового часу був флорентієць Данте. Його «Божественна комедія», як ніякий іиншіі твір його часу, відобразила усю ідеологію середніх віків.                                                                                       Видатними представниками літератури Відродження були два ііниих флорентійських письменники: Франческо Петрарка і Джованні Бокаччо. Перший своїми любовними сонетами, які він присвятив своїй коханій Лаурі, другий своїм знаменитим «Декамероном».
Мистецтво раннього Відродження було представлене насамперед новим живописом. Найбільшими його майстрами були Джотто і Мазаччо —флорентійські художники, які писали головним чином на церковно-релігійні сюжети, але надавали своїм зображенням реалістичних рис. Найвидатнішим скульптором раннього Відродження вважається Донателло, який одночасно був і великим художником-портретистом.
Будівництво великих споруд, соборів і  палаців завдяки вдосконаленню будівельної техніки почало пропадіггись значно швидше     порівняно      з     минулими     часами.     .   У   XVI   ст.    гуманізм   остаточно   перетворився   на загальноєвропейський культурний рух, шо завдав смертельного удару середньовічній схоластиці. Велике значений для розвитку нової, буржуазної культури мало винайдення книгодрукування (1445   р.).      Заслуга   винахідника   книгодрукування   Иоганна Гутенберга в тому, що він винайшов рухомі букви, які спочатку робились з дерева, а потім були ним же замінені металевими, винайшов   особливий    прес-г.ерстат,    гцл   лаяна   можливість друкувати на обох сторінках паперового арку

Комментариев нет:

Отправить комментарий