понедельник, 20 июня 2011 г.

Утворення афінського аристократичного поліса.


13. Утворення афінського аристократичного поліса.
Перекази, які беруть свій початок у кріто—мікенськії і гомерівській епохах, розповідають про  численні війни, що супроводили поступове об'єднання (по-грецькому ) іонійських племен, які населяли Аттіку навколо Афін. У найдавніші часи в аристократичних полісах правили басилеї. Владу басилеїв поступово обмежувала рада знаті, що представляла інтереси зміцнілої під час переходу до класового суспільства родової аристократії - евпатридів. В міру суспільного розвитку функції управління ускладнювались і вини­кали нові обов'язки. Ці обов'язки рада :знаті вже не покладала на басилеїв ,а  створювала для їх виконання нові посади. Так ви­никла у зв'язку з ускладненням військової справи спеціальна по­сада воєначальника - полемарха. Те, що командування військом уже не було обов'язком басилея, дуже підірвало його авторитет.
Головою аристократичного поліса протягом IX-VIII от. до н. є. стає нова службова особа - архонт (тобто начальник, або старший), а за посадою басилея, яка опинилася на другому місці, з часом збереглися лише релігійні функції. На всі ці посади обирали на народних зборах осіб з аристократичних родів, спочатку довічно, а пізніше - на десять років. У першій чверті VII ст. до н є. почали обирати на один рік. В записі законів правляча аристократія вбачала підрив свого необмеженого панування. Шість фесмофетів перетворилися на суддів, яких регулярно обирали на один рік. Вони доповнили попередню колегію, що складалася з архонта, басилея і полемарха і яку тепер стали називати колегією дев'яти архонтів. Перший архонт дістав   назву  архонта-епоніма,   тобто  архонта,   іменем   якого почали позначати рік.
Народні збори були несамостійні. Найвищий законодавчий і судовий орган являла собою вже згадувана рада знаті, яка засідала на пагорбі бога війни Ареса - Ареоназі, розташованому біля Акрополя. Саму раду через цс також почали називати ареопагом. Ареопаг рекомендував народним зборам чергових кандидатів на архонтів. Після обрання вони відповідали за свою діяльність перед цим органом, а після річного перебування при владі ставали його новими членами.

Комментариев нет:

Отправить комментарий